Hur går det till?

Vi har funderat på hur det är att vara nybörjare och utställare.  Vad ska man tänka på? När ska man börja planera? Vad behöver man för papper och material? Vad händer när man kommer till lokalen? Många frågor men vi hoppas ge några svar och tips på var man finner än mer information finns på den här lååånga sidan….

Förberedelser

Framförhållning – När man bestämt sig för att ställa ut katten är det en hel del praktiska saker att tänka på. Det gäller att vara ute i tid då det är flera månader innan utställningsdatumet som anmälan ska skickas in.

Papper – Katten måste ha en stamtavla från Sverak. Den ska följa med när man köper en raskatt och har man en katt utan stamtavla så kan man registrera den som kort- eller långhårig huskatt.
Katten ska också vara vaccinerad senast 15 dagar innan utställningen. Många utställningar är populära och har begränsat antal katter som kan delta.
Anmälan ska skickas in i och startavgifter ska betalas in i tid, men inte tidigare än första anmälningsdatum för då kan man bli ”straffad för tjyvstart”. Man ska få en bekräftelse från arrangören att man kom med.

Buren – På utställningen blir man tilldelad en bur där katten ska vara hela dagen förutom under bedömningarna.
Det är standardmått och man ska ha med egen ”burklädsel” själv. Det är tyg som täcker tak, sido- och bakvägg samt något som ligger på golvet. Det är av praktiska skäl, katten ska trivas och ha en ombonad och lite skyddande miljö, men man ska även komma ihåg att det är många besökare och utställare som kommer att titta på katterna så det är ju roligt om man har en burklädsel som presenterar katten väl. Burskynke kan man köpa, låna eller sy själv, kreativiteten är stor.
I buren ska även en sandlåda, sand, mat- och vattenkoppar med innehåll finnas. Sedan uppskattar säkert katten sin egen filt eller dyna och kanske någon leksak.

Pälsvård – Katten ska göras fin i pälsen.
Hur, vad och när man ska/kan preparera katten beror på vilken ras man har.  Men det man kan tänka på är att det är den detalj man som husse/matte faktiskt kan påverka. Så om man får bra omdömen av katten men domaren drar poäng för smutsig päls är det ju lite trist. Kammar, borstar, schampo, spray, talk… listan kan göras lång. Fråga gärna uppfödaren om hjälp så det blir rätt i början.

Klorna – klorna ska vara klippta, det gör man någon dag innan det är dags.

Packa inför utställningen – burskynke och burinredning, mat, sand,  stamtavla, vaccineringsintyg, bekräftelse och en ihopfällbar stol.

 På plats

På vägen in i lokalen har man några ”obligatoriska stationer” att passera –

Vaccinationsintyg  – kontrolleras innan man får komma in (brukar oftast vara på stamtavlan)

Veterinärincheckning– sker innan utställningen öppnar (06.30/07.00 brukar det starta, kolla på bekräftelsen). Veterinären undersöker katterna så de är friska.

Incheckningen – där visas bekräftelsen upp (är man med två dagar, se till att få en stämpel på nästkommande dags bekräftelse så slipper katten gå genom veterinärbesiktningen då). Där får man ”startnumret” på katten. Köp också en katalog, det behöver man.

Buren

Leta reda på din bur. Det finns två typer av burplacering.

  • Fri burplacering, då väljer man själv en bur och meddelar sedan incheckningen vilken burrad man har valt så de vet var katten finns.
  • Burplaceringslista, sök reda på kattens ”startnummer” och vilken rad. Listan brukar anslås i närheten av incheckningen

Dags att rigga buren, där ska din katt bo en eller två dagar så det ska göras ordentligt.

Häng upp burskynke, lägg in matta, lägg på taket, ta in sandlådan, ev filtar eller annat.

Se till att det finns mat och vatten och låt sedan katten flytta in.

På buren finns också nummerlappar med kattens ”startnummer”, en som man ska fästa på sig själv (med klämma eller säkerhetsnål) vid bedömning. En nummerlapp ska sitta kvar på buren.

Och sedan då?

När katten är på plats och alla måsten är klara så är det dags att försöka få lite koll på vad som ska hända. Du har fått nya grannar och det full rörelse i hela lokalen.
Alla har sitt sätt men ett litet tips är att ta fram katalogen och kolla vilken domare som ska döma katten.  Sedan det bra att ta med katalogen och ta en promenad runt i lokalen. Det brukar vara en hel del att titta efter utöver alla fina katter. Försäljning, information, café, toa… och, sist men inte minst – givetvis var domarbordet är dit du sedan ska med katten. Där brukar det finnas en skylt med vilka katter och grupper som ska dömas också.

Slå upp en välförtjänt kopp kaffe och slå dig ner en stund och pusta ut. Du har fått fler grannar och hela burkorridoren är full av liv.
Passa på att läsa i katalogen. Både i där och på domarbordet finns en lista på alla katter som domaren ska döma och det kan vara bra att räkna ut hur många katter som ska bedömas innan din egen katt. Se även till att anteckna numret på katten som ska bedömas innan din katt så du inte blir försenad till domaren. Vissa domare är snabba och andra långsamma men en bedömning tar ca 5 minuter.

Bra att veta är att katten inte får lämna lokalen innan utställningen är över. Även om katten bara får en bedömning och sedan är klar väldigt tidig så har man en lång dag framför sig. Man kan ev.söka dispens men det får man kolla vid incheckningen om det är möjligt.

Vid domarbordet

Ibland vill domaren att man ska sätta in katten i en bur bakom bordet, är du osäker så fråga assistenten. Dags för bedömning.
Alla domare är olika men säjer oftast till hur de vill ha det. Men alla vill först att du (eller en assistent) bär fram katten och håller fram den en stund innan de själva tar över. De flesta katter är förvånansvärt tålmodiga med domarens klämmande, dragande i ben och svans, koll av öron, profiler, huvud, päls, kilar, täckhår och allt vad det nu är att bedömas.

När domaren är klar så börjar de skriva ner på en bedömningssedel, som man förhoppningsvis kan läsa efteråt då vissa har en, ja intressant, skrivstil.
Katten stannar ofta kvar på bordet om den inte är orolig och vill upp till husse/ matte, man får hänga med och passa på den så den inte bestämmer sig för att sticka iväg… Bedömningssedeln får man senare på dagen hämta på ett bord där domaren har en låda med sitt namn på.

Det är nu det trixiga, men roliga, som nybörjare tar vid…
Ska man stå kvar, ska man gå därifrån, är man klar, ska man tillbaka, vad händer? Inte så lätt i början men domaren brukar säja till om katten ska stanna kvar, det kan vara flera katter i samma grupp som ska bedömas, om han är klar eller om katten ska komma tillbaka för flera bedömningar. Är man osäker kan man också fråganågon annan utställare eller assistenten.

Väldigt grovt förenklat< – Kan man säja att bedömningen sker i flera steg.

Katten bedöms inom sin klass och jämförs med andra katter i samma klass och samma kön, där plockas en vinnare ut som får certifikat.

Sedan jämförs vinnarkatterna inom samma färggrupp, variant, ras och kön, då delas en BIV (bäst i variant) ut.

Därefter jämförs alla BIV-katter, kan även vara flera, som varit hos domaren som nu ska plocka ut de bästa katterna till NOM (Nominering till panelen) uppdelat i ungdjur, junior, vuxen hane/hona, kastrat hane/hona oavsett ras eller färg. Nu får katten möta en katt av en annan ras som domaren har dömt under dagen.

De som blir NOM kommer till panelen (”finalen”) där samtliga domare har plockat ut sina favoriter som sedan bedöms och jämförs kategorivis och könsvis för att få fram vinnare av BIS (Best in Show)
ungdjur, junior, vuxen hane/hona, kastrat hane/hona  per kategori.

Glasklart. Inte?

Det finns en massa bra information att läsa på olika hemsidor som till exempel www.sverak.se

En bra översikt har man på Svenska Katters Sida www.katter.nu med en massa goda tips, råd och berättelser om hur det är att börja ställa ut katt!

Det här är egna funderingar och reflektioner hur det är att ställa ut katt i början och jag vill reservera mig för eventuella fel och brister i berättelsen.
Ta det för vad det är. Men om man tar lite tips här, läser på andra hemsidor, kanske besöker en utställning innan man själv ska ställa ut och – framför allt – försöker få hjälp och stöd av en rutinerad utställare så kommer du att ha en väldigt annorlunda men rolig upplevelse med din katt. Var  inte rädd för att fråga. Folk är i allmänhet väldigt hjälpsamma.  Och ett sista råd –  ta inte för allvarligt på det. Oavsett vad domaren säjer så vet du ju att just din katt är perfekt… Lycka till och ha skoj!

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/2/5/3/storsjokatten.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/2/5/3/storsjokatten.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853